L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya ha publicat una alerta per proporcionar informació anticipada de la realització d’una consulta oberta al mercat per copsar la disponibilitat en el mercat, o les possibilitats que aquest pugui desenvolupar, de solucions basades en Intel·ligència Artificial de suport al procés de la Retinopatia Diabètica, integrades i interoperables en l’àmbit de l’atenció primària del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).
Els objectius principals, que no únics, d’aquestes solucions són: determinar el risc del pacients diabètics de patir Retinopatia Diabètica i, si és el cas, determinar la lesió ocular i el grau de la lesió dels pacients, mitjançant l’accés a un conjunt de dades clíniques i l’anàlisi de les imatge mèdiques (retinografies).
Els principals beneficis que es pretenen assolir amb la futura implementació d’aquestes solucions són: millorar els cribratges actuals, augmentant la cobertura poblacional i personalitzant els intervals entre proves segons les condicions de risc dels pacients; reduir les interconsultes amb l’oftalmòleg per resoldre els casos dubtosos; detectar amb antelació el nombre de lesions greus, disminuint els nombre de tractaments relacionats amb aquestes lesions evitades; evitar els desplaçaments innecessaris de la població als centres de salut.
La informació i les bases que regiran el desenvolupament d’aquesta consulta al mercat es preveu que estiguin disponibles a l’anunci del perfil del contractant de l’AQuAS el 9 de gener del 2023. El mateix dia es farà una presentació pública de la consulta a Barcelona. Per assistir-hi presencialment o en remot, cal inscriure’s en aquest enllaç.
Repte del Programa Salut/IA
L’alerta publicada forma part del primer repte plantejat en el marc del Programa Salut/IA. L’objectiu d’aquests reptes és avaluar solucions d’Intel·ligència Artificial que ajudin a resoldre problemes concrets en l’àmbit sanitari. El reptes es materialitzen amb una convocatòria pública i oberta de projectes. Els projectes seleccionats seran sotmesos a un procés d’avaluació exhaustiva amb la missió d’escollir la millor proposta per implantar-la al Sistema de Salut de Catalunya.
El projecte també forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
El projecte INCISIVE, dedicat a millorar el diagnòstic i tractament del càncer de pròstata, ...
26 SETEMBRE 2024L’Espai Bital, a l’Hospitalet de Llobregat, acollirà els propers 8 i 9 de novembre l’Aina Hack, ...
19 SETEMBRE 2024Amb l’entrada en vigor del Reglament europeu d’intel·ligència artificial, també conegut com AI Act, ...
19 JULIOL 2024