Suport d'IA a les malalties que afecten els teixits musculars

Una plataforma digital amb intel·ligència artificial permet monitorar l’evolució dels pacients amb malalties que afecten la mobilitat

Comparteix
Comparteix
29 NOVEMBRE 2021

La distròfia muscular de Duchenne (sigles en anglès: DMD) és una miopatia congènita, és a dir, un trastorn o malaltia que afecta el teixit muscular. Aquesta distròfia provoca una pèrdua progressiva de massa muscular reduint de manera gradual la mobilitat i afecta especialment al sexe masculí.

S’estima que a Europa hi ha uns 40.000 pacients que pateixen aquesta distròfia. Actualment, els sistemes més utilitzats per mesurar la mobilitat i capacitat funcional dels pacients és mitjançant qüestionaris i tests funcionals. Ambdós presenten limitacions en l’avaluació en la mesura en què es basen en criteris subjectius, afectant la precisió de les mesures, així com la necessitat de realitzar-los de manera presencial.

Consorci internacional público-privat

El consorci format per The Collider, l’Hospital Sant Joan de Déu i el centre tecnològic d’Eurecat han creat la plataforma virtual Ephion Health per quantificar la mobilitat i capacitat funcional dels pacients. Ha estat validada amb persones amb dolències de DMD en el marc del projecte The Six Minutes Walk Test Plus System (6MWT+). El projecte ha estat finançat per la xarxa europea d’innovadors d’EIT Health (de la Unió Europea) i també hi van participar l’hospital Rigshospitalet, de Copenhaguen, la Universitat de Barcelona, l’Associació de famílies Duchenne Parent Project Spain i l’empresa consultora especialitzada en el sector salut Genesis Biomed.

“La capacitat de moure’s amb facilitat i d’acomplir tasques del dia a dia és la primera cosa que es deteriora a causa d’un gran nombre de malalties”, per la qual cosa “millorar, restituir o fins i tot frenar la pèrdua progressiva d’aquestes facultats vinculades a la mobilitat i a la capacitat funcional és el principal interès de la majoria dels pacients”, afegeix l’investigador d’Eurecat i CSO (Chief Strategy Officer) d’Ephion Health, Sebastian Idelsohn.

Com funciona?

Ephion Health integra fins a vuit tipus de sensors biomecànics i fisiològics per recollir cinc tipus de variables a través d’una aplicació mòbil. Les dades es transfereixen de manera segura i anonimitzada als servidors de la companyia, on algorismes d’intel·ligència artificial les analitzen per obtenir un índex que puntua de 0 a 100 l’estat del pacient.

Amb aquests resultats, el personal mèdic pot seguir l’evolució del malalt de manera més precisa i sensible. La plataforma està actualment en procés de certificació, i s’espera que estigui disponible per al seu ús massiu en els pròxims mesos.

(Foto: Ephion Health).

L’objectiu d’Ephion Health “és ampliar el nombre de malalties que poden ser monitorades amb la plataforma”, ja que s’estima que un 25% de la població pateix malalties que afecten la mobilitat. Ara, s’han engegat dos nous estudis clínics amb pacients de malalties neuromusculars als hospitals de la Santa Creu i Sant Pau i Sant Joan de Déu i un tercer pilot en col·laboració amb Quirón Salud per monitorar el risc de caigudes de gent gran, avança el CEO d’Ephion, Quique Llaudet.