Es presenta el Llibre Blanc sobre la Intel·ligència Artificial aplicada a la Salut

LlibreBlanc_CIDAI-

La intel·ligència artificial obre les portes a millorar el diagnòstic de les malalties, a personalitzar els tractaments i a impulsar la medicina preventiva.

Comparteix
Comparteix
11 FEBRER 2022

La intel·ligència artificial en la salut ofereix un suport al diagnòstic que facilita la detecció de malalties i lesions i la predicció de l’efectivitat d’un determinat tractament i de l’evolució del pacient, de manera que obre les portes a una medicina més preventiva i  personalitzada, segons queda palès en el ‘Llibre blanc sobre la IA aplicada a la Salut’, que acaba de presentar a Barcelona el Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI) per contribuir a accelerar l’adopció d’aquesta tecnologia en el sector sanitari català.

Amb aquesta finalitat, el document recull un conjunt de propostes, entre les quals destaquen facilitar l’accés a les dades de salut mantenint la privacitat i la seguretat de les mateixes, la creació d’entorns de proves i promoure la innovació publicoprivada; i a llarg termini, accions per combatre la resistència al canvi en l’entorn clínic, la formació i retenció de talent expert i la sensibilització de la ciutadania.

En el llibre blanc, els experts destaquen també entre les oportunitats que la IA brinda en l’àmbit de la salut la planificació i el guiat d’intervencions; el monitoratge i els sistemes de suport i la logística i la gestió hospitalària, en un escenari marcat per l’evolució cap a la medicina preventiva, predictiva, personalitzada i participativa.

“Anem cap a un sistema de salut en el qual no disposar d’eines d’intel·ligència artificial serà considerat com una mancança del sistema”, afirma el director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Dani Marco, que també destaca que “aquest llibre blanc és un bon exemple de com apropar la intel·ligència artificial als diferents àmbits de la societat, en aquest cas al sector de la salut, en el marc de l’estratègia Catalonia.AI aprovada pel Govern de la Generalitat ara fa dos anys”.

“La implementació de tècniques d’IA al Sistema de Salut ha d’estar focalitzada en la millora del servei al ciutadà, que obtindrà més eines de suport a la prevenció, la predicció, el diagnòstic i el tractament, reforçant el model de la medecina de les 4Ps: Preventiva, Predictiva, Participativa i Personalitzada (5a P: Poblacional). Alhora, estarem garantint l’equitat a nivell de tot el territori, l’alineament estratègic dels centres, responent a les polítiques globals de Salut i la millora de l’eficiència, incorporant valors com la transparència, la seguretat i l’ètica”, destaca la directora general de CatSalut, Gemma Craywinckel.

D’acord amb el director del CIDAI i de l’Àrea Digital del centre tecnològic Eurecat, Joan Mas, “l’elaboració de llibres blancs sectorials és una tasca central per al CIDAI, perquè permet avaluar el grau de penetració de la IA i les tecnologies de dades en sectors cabdals per a Catalunya i permet proposar recomanacions per fomentar la innovació tecnològica al servei de la societat”.

El document “recull les oportunitats que ofereix la intel·ligència artificial en un sector en transformació com és la salut, amb un destacat impacte de la Covid-19, que ha posat en evidència la necessitat d’anticipar-nos a determinades situacions i de donar respostes ràpides orientades a la millora de la gestió i de l’experiència dels professionals i de la ciutadania”, destaca el gerent del CIDAI, Marco Orellana.

El ‘Llibre Blanc sobre la IA aplicada a la salut’ ha estat elaborat per un equip integrat per consultors en innovació del centre tecnològic Eurecat i per l’Oficina Tècnica del CIDAI. Ha comptat també amb la contribució d’experts de la Fundació TIC Salut Social, EIT Health, el BSC, el CVC i d’IDEAI-UPC, i amb l’assessorament d’experts de Microsoft, NTT DATA, SDG Group, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació i2CAT.

Hi han participat també experts del Vall d’Hebron Campus, el Parc Taulí Hospital Universitari- I3PT, l’Hospital del Mar, l’Hospital Trueta, CatSalut, Methinks i l’ICS-Catalunya central.

 

El sector de la salut a Catalunya

 

D’acord amb BIOCAT, entitat que coordina i promou el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya, el sector té una representació del 7,3 per cent del PIB, distribuït en 3,5 per cent del sector de les ciències de la vida i un 3,8 per cent dels serveis sanitaris, amb una facturació de les seves empreses de 19.767 milions d’euros.

L’ecosistema a Catalunya compta amb més de 1.200 empreses, de les quals 180 relacionades amb la salut digital o digital Health; 156 proveïdors i enginyeries, i 198 professionals i de consultoria, així com amb 89 institucions de recerca, entre els quals hi ha centres de recerca, hospitals universitaris, parcs tecnològics i científics, universitats, grans infraestructures i centres tecnològics.

En l’àmbit de la intel·ligència artificial, a Catalunya hi ha un total de 179 empreses de les quals, un 63 per cent són PIMEs i start-ups que desenvolupen la seva activitat al voltant de les tecnologies d’IA, amb una facturació de 1.336 milions d’euros anuals i ocupen un total de 8.483 professionals, segons l’informe ‘La intel·ligència artificial a Catalunya’.

[Font: Nota de premsa del CIDAI]