L’OMS emet el primer informe mundial sobre Intel·ligència Artificial en salut

Comparteix
Comparteix
30 AGOST 2021

La intel·ligència artificial (IA) té el potencial de reforçar l’assistència sanitària, però les consideracions ètiques i els drets humans han de ser fonamentals en el disseny, desenvolupament i desplegament de tecnologies d’IA.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat recentment l’informe Ètica i governança de la intel·ligència artificial per a la salut, resultat de dos anys de consultes realitzades per un grup de 20 experts internacionals en ètica, tecnologia digital, dret, drets humans i salut.

“L’informe proporciona una valuosa guia per als països sobre com maximitzar els beneficis de la IA, minimitzant els riscos i evitant les trampes”, va dir el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus en la presentació el passat mes de juny.  Segons l’estudi, la IA ja està “preparada per enfortir l’assistència i investigació sanitària, el desenvolupament de medicaments, el diagnòstic de malalties infeccioses i la vigilància de la salut pública.

Aplicacions de la IA a la salut

En els països més rics, l’ús de la IA ja ha començat a transformar els sistemes de salut. Actualment, s’utilitza per al diagnòstic radiològic en oncologia, com ara la colonoscòpia, la mamografia i la imatge cerebral. A més, els algoritmes d’IA basats en dades de seqüències d’ARN i ADN donen suport en el tractament del càncer amb immunoteràpia.

També s’està utilitzant la IA per a la detecció, gestió, tractament i atenció de pacients amb tuberculosi. D’altra banda, els sistemes predictius han estat capaços d’identificar el risc d’asfíxia en el part amb ús de tecnologia d’imatge. A Singapur, s’utilitzen solucions d’IA per abordar el colesterol alt, la pressió arterial alta i la diabetis.

El modelatge predictiu s’empra per identificar les persones amb major risc de desenvolupar malalties cròniques en programes d’intervenció primerenca. L’objectiu de l’ús de la IA és frenar la progressió d’afeccions, reduir complicacions en els pacients i costos sanitaris.

Els països amb ingressos baixos i mitjans (LMIC, sigles en anglès) són els que van més endarrerits en aplicacions d’IA en els sistemes de salut. Segons l’informe, aquesta tecnologia podria omplir els buits en la prestació i serveis de salut. Els LMIC tenen una permanent escassetat de treballadors de la salut, una càrrega de malalties i grans poblacions poc ateses. La IA podria proporcionar donar suport al personal sanitari en diagnòstics, a més d’accelerar l’anàlisi de rajos X i diapositives de patologia.

Actualment, a l’Índia, Kenya, Malawi, Ruanda, Sud-àfrica i Zàmbia està en marxa un programa pilot d’eines basades en la IA per detectar el càncer de coll uterí. En aquests països amb pocs recursos, la IA també podria servir per gestionar la teràpia antiretroviral en casos de infección por VIH, predient la resistència als medicaments i donant suport per optimitzar la teràpia.