Finançament de 135 M€ per a projectes d’innovació científica en IA i salut

Un compromís pressupostari històric per a transformar el sector salut i contribuir a la dinamització del teixit industrial

Comparteix
Comparteix
8 DESEMBRE 2021

El novembre passat el govern espanyol va presentar el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE ) per a la Salut d’avantguarda, un conjunt de mesures per impulsar la innovació en el Sistema Nacional de Salut (SNS). La inversió prevista és de més de 1.469 milions d’euros per al període 2021-2023.

Un dels objectius estratègics del PERTE és desenvolupar un sistema de dades –recollida, integració i anàlisis– destinat a la prevenció, diagnòstic, tractament i pronòstic de malalties de cada pacient. D’aquest objectiu es deriven tres actuacions en l’àmbit d’intel·ligència artificial: el programa de missions de R+D en IA al sector salut, integració de IA a cadenes de valor del sector salut, i la creació d’un centre multidisciplinari d’aplicació de la IA per a tecnologies aplicades a la salut.

Presentació oficial del PERTE, el passat mes de novembre

Ajuts financers per a investigació

El Programa de Missions de R+D en IA 2021 està destinat a ajuts financers a projectes d’investigació industrial que utilitzin IA en un dels sectors considerats clau pel programa, entre els quals es troba el de salut. D’aquesta manera es vol fer front al repte d’anticipar les principals malalties físiques i mentals per a una actuació ultraràpida. La inversió prevista és de 14,28 milions d’euros.

Transformació del teixit econòmic

L’Estratègia Nacional d’Intel·ligència Artificial (ENIA), com a compromís amb les polítiques de la UE, defineix el marc de referència per elaborar els plans i estratègies sectorials, estatals i regionals en aquesta matèria. L’ENIA vol abordar els grans reptes socials en àrees estratègiques per al país, una de les quals és la salut. Per tant, es preveu un eix per impulsar la IA a les cadenes de valor que permeti una transformació del teixit econòmic. El PERTE destinarà una inversió de 21,42 milions d’euros.

Centre multidisciplinari d’IA per a la salut

Una altra mesura que contempla l’ENIA és la creació d’un centre multidisciplinari per impulsar la investigació científica que aprofundeixi en el coneixement de la IA i el desenvolupament de noves tècniques, àrees o aplicacions que es puguin transferir a l’àmbit productiu i al sector públic. La inversió prevista és de 100 milions d’euros amb un finançament privat del 60%.

La inversió total en actuacions orientades a la investigació científica en IA a salut i la transferència al teixit industrial ascendeix a 135,7 M€. S’estima que aquestes mesures tinguin un impacte sobre l’ocupació que podria assolir els 1.527 llocs de treball.