Escàner per a la detecció precoç dels melanomes

La UE decideix finançar el projecte iToBoS: una iniciativa que permetrà realitzar un escàner complet i personalitzat per a una detecció precoç del melanoma

Comparteix
Comparteix
29 NOVEMBRE 2021

El càncer de pell és la neoplàsia maligna humana més comuna i la seva incidència ha augmentat en els darrers deu anys. Dels diferents tipus de càncer de pell, el melanoma constitueix la primera causa de mort. Segons les estadístiques més recents, el melanoma cutani és el sisè tipus de càncer més comú a Europa, amb més de 144.000 casos nous diagnosticats l’any 2018. La detecció en etapes incipients augmenta dràsticament les probabilitats de supervivència. Més del 90% dels pacients amb melanoma segueixen vius després de cinc anys, si se’ls tracta a temps.

En aquest sentit, la Unió Europea (UE) ha escollit finançar el projecte Intelligent Total Body Scanner for Early Detection of Melanoma (iToBoS) –dins del marc del seu programa de recerca i innovació Horizon 2020–, per idear una eina de detecció precoç del càncer de pell. El projecte compta amb un pressupost de 12 milions d’euros.

En què consisteix?

iToBoS vol desenvolupar un escàner corporal integral per diagnosticar diferents tipus de càncer de pell de manera precoç i personalitzada, mitjançant una eina assistida per ordinador (CAD). La proposta –coordinada des de la Universitat de Girona (UdG)– està dirigida pel catedràtic de visió per computador Rafael García. Un sistema d’intel·ligència artificial (IA) integrarà informació en temps real però també de diferents fonts: imatges dermatoscòpiques (de la superfície cutània) del pacient, dades demogràfiques i registres mèdics fins a informació genòmica de mostres de saliva, etc.

(Foto: Rafael García).

El prototip existent està alimentat amb càmeres d’alta resolució equipades amb lents líquides, basades en dos fluids immiscibles de diferent índex de refracció. Segons Rafael Garcia,  la novetat és la”millora de l’escàner ja existent, amb més resolució. D’altra banda, la creació d’un sistema d’intel·ligència artificial permetrà integrar informació més enllà de les imatges.”

Els algoritmes combinaran les dades disponibles per avaluar el seguiment de les pigues de manera personalitzada. L’eina d’assistent cognitiu d’IA permetrà capacitar els professionals de la salut amb mètodes per visualitzar, explicar i interpretar models d’IA per a la seva pràctica clínica.

Càlcul holístic

Entre els objectius de l’iToBoS hi és la possibilitat de calcular de forma holística el risc de cada pacient, per obtenir un diagnòstic precoç, precís i altament adaptat del melanoma. En el projecte formen part dinou organitzacions a través d’un consorci internacional liderat per la UdG. En ell s’hi troben cinc centres de recerca de destacat nivell científic i acadèmic (Leibniz Universität Hannover – Alemanya; MTA SZTAKI Hungarian Academy of Sciences – Hongria; Fraunhofer HHI – Alemanya; i National Technical University of Athens – Grècia), quatre empreses multinacionals (Bosch – Espanya, IBM – Israel , Barco – Bèlgica i RICOH – Espanya), sis pimes (OptoTune – Suïssa, Coronis Computing – Espanya, Trilateral Research – Irlanda, V7 – Regne Unit, Isahit – França i Torus Actions – França), tres hospitals (el Clínic de Barcelona, Università degli Studi di Trieste – Itàlia i The University of Queensland – Austràlia) i l’associació de pacients Melanoma Patient Network Europe, amb seu a Suècia.