L'edició CatSalut del curs 'Smart Health Awareness' comença per formar professionals i gestors sanitaris en l'ús de la IA 

Comparteix
Comparteix
31 GENER 2023

Arrenca l’edició CatSalut de ‘Smart Health Awareness’, una formació adreçada a professionals i gestors sanitaris catalans que desitgen conèixer els reptes i les oportunitats de la Intel·ligència Artificial i el Big Data al sector biomèdic. A través d’un acord de col·laboració, CatSalut s’uneix per a aquesta edició a la iniciativa engegada per l’aliança estratègica entre Merck, IBM i Tecnun -l’Escola d’Enginyeria de la Universitat de Navarra- que pretén donar resposta a una necessitat: formar els professionals perquè descobreixin i entenguin com les noves tecnologies de IA i Big Data estan revolucionant el sector de la salut. L’edició catalana ja compta amb més de 200 professionals inscrits que volen conèixer de primera mà les possibilitats d’aquestes tecnologies capaces de transformar i millorar l’assistència sanitària.

El curs és una de les línies de treball que es desenvolupen dins del Programa de Salut/IA de la Generalitat de Catalunya. El director, Carlos Gallego, assegura que “és crític que els nostres professionals tinguin coneixement sobre com la IA pot ser una de les eines que tenen el poder de transformar el sistema de salut i també desenvolupar la investigació del país”.

Per a Isabel Sánchez-Magro, directora mèdica de Merck a Espanya, “la col·laboració publicoprivada és sinònim de progrés i, des de Merck, creiem que la posada en marxa d’aquesta edició, juntament amb CatSalut, és un clar exemple de la importància que té impulsar projectes conjunts i de valor que reforcin el nostre sistema sanitari i assegurin el benestar de la nostra societat. No hi ha dubte que avenços com la Intel·ligència Artificial i el Big Data ens permetran agilitzar els processos, facilitar la generació d’evidència científica, contribuir al descobriment de noves dianes terapèutiques i al desenvolupament de la medicina individualitzada, entre moltes altres aplicacions“.

El curs té un format 100% en línia i comptarà amb sessions gravades i en directe. A través d’exemples i experiències, els alumnes descobriran l’abast que té la ciència de les dades a l’àmbit de la salut i, per això, entendran com els algorismes de machine learning o de deep learning poden ajudar, per exemple, a desenvolupar models predictius. Així mateix, els participants coneixeran de primera mà alguns casos reals d’aplicació de les tecnologies on s’ha obtingut un avenç significatiu.

La formació contínua i la medicina personalitzada formen part de l’estratègia 2025 de la Universitat de Navarra, i són a la base d’aquest curs. L’experiència col·laborant amb entitats com Merck i IBM impartint aquest tipus de formació el 2022 ha estat molt positiva, una col·laboració estratègica que ens permet estendre l’oferta formativa en aquesta matèria al llarg del 2023. En aquesta edició concreta, la implicació de CatSalut, aportant nous ponents i casos d’ús, generarà –per als més de 200 participants inscrits– un valor afegit al programa“, indica Ignacio Gil, director executiu de la unitat de programes professionals de la Universitat de Navarra.

En paraules de Juan Carlos Sánchez Rosado, IBM Health Industry Leader Espanya, Portugal, Grècia i Israel, “a IBM ens hem compromès a formar 30 milions de persones en habilitats i skills digitals abans de l’any 2030. Smart Health forma part d’aquest compromís i perquè es consolidi la digitalització en l’àmbit sanitari és fonamental fomentar la col·laboració publicoprivada, la innovació i, sobretot, la formació dels professionals sanitaris que hauran de gestionar les tecnologies del present, com és la IA, i també aquelles que , en un futur no tan llunyà, ens permetran afrontar els grans reptes de la humanitat, com és la Computació Quàntica“.