Neix una associació civil per una intel·ligència artificial al servei de les persones i la societat

CIVICAI presentació

CIVICAi advoca per promoure la consciència i empoderar la ciutadania al voltant dels impactes socials, econòmics i mediambientals de la IA, i per treballar per un desenvolupament i aplicació responsable i sostenible.

Comparteix
Comparteix
18 ABRIL 2023

El passat 23 de març es va presentar a Barcelona CIVICAi, una nova associació civil per sensibilitzar la societat sobre els impactes socials i mediambientals de la intel·ligència artificial, i fer que aquesta tecnologia estigui al servei de les persones i de la societat de manera equitativa i responsable.

L’associació està formada per prop de 150 persones provinents de diferents àmbits de la societat, i presidida per Manel Sanromà. A l’acte de presentació, Sanromà va assegurar que “a aquestes alçades, tots els col·lectius tenen molt clar que la intel·ligència artificial és l’eina més potent que ha creat la humanitat. Només es pot comparar en potència amb la impremta i l’energia nuclear”.

L’associació vol garantir que la intel·ligència artificial sigui desenvolupada de manera transparent, que es tinguin en compte les implicacions socials i ètiques en l’àmbit local i global, que es fomenti una consciencia crítica sobre el seu impacte, i es sensibilitzi la ciutadania sobre els desafiaments i oportunitats que en presenta. A més, tal com expliquen a la seva pàgina web, CIVICAI pretén interlocutar i fer propostes als poders democràtics per tal que actuïn sobre la implementació de la intel·ligència artificial en defensa dels drets de la ciutadania i la sostenibilitat mediambiental.

Per tal de poder assolir aquests reptes, l’associació s’estructura en les divisions d’educació i formació, empresa i talent, ètica i drets, govern i administració, universitats i recerca, i salut i benestar. Aquesta última divisió està dirigida per Susanna Aussó, responsable de l’Àrea d’Intel·ligència Artificial a la Fundació TIC Salut Social de la Generalitat de Catalunya. A l’acte, Aussó va explicar els principis FUTURE-AI, tot remarcant que “cal aplicar les eines necessàries per tal que la intel·ligència artificial sigui ètica, lícita i robusta, i ha d’haver sempre la figura d’un o una professional de la salut en la presa de decisions”.

Per a més informació sobre els objectius i compromisos de l’associació CIVICAI, podeu llegir el Manifest per una IA Cívica, que compta ja amb més de 250 signatures.