Nova xarxa d’intel·ligència artificial per accelerar la recerca clínica i sanitària

Projecte TARTAGLIA IA

Tret de sortida del projecte TARTAGLIA, en el qual hi participen 16 entitats vinculades als serveis de Salut de Catalunya, Galicia, la Comunitat Valenciana, Canàries i la Rioja.

Comparteix
Comparteix
27 GENER 2022

Un consorci format per 16 entitats d’arreu de l’estat i internacionals ha posat en marxa el projecte TARTAGLIA amb l’objectiu de crear una xarxa federada per accelerar l’aplicació de la intel·ligència artificial als sistemes d’atenció sanitària a Espanya.

El projecte permetrà entrenar millor els models matemàtics per donar suport a la presa de decisions, i contribuirà a la medicina personalitzada i de precisió, millorant els tractaments i accelerant els assaigs clínics. A banda d’aquesta línia d’aprenentatge, també abordarà l’ús de la intel·ligència artificial en el diagnòstic amb ultrasons a quatre àrees clíniques: l’Alzheimer, el càncer de pròstata, la diabetis i els crònics complexes.

El consorci està liderat per la multinacional tecnològica GMV, i compta amb la col·laboració de la Fundació TIC Salut Social, i la participació del Barcelona Supercomputing Center, la Fundació ACE – Institut de Neurociències Aplicades, i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). La resta d’entitats estan vinculades a projectes amb els serveis de salut de Galicia, la Comunitat Valenciana, Canàries i la Rioja, o tenen experiència internacional en el sector.

Per al responsable dels sistemes d’imatge mèdica digital, anatomia patològica digital i oncologia de precisió de la  Coordinació General de les TIC del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i Director de l’Àrea d’Intel·ligència Artificial de la Fundació TIC Salut Social, Carles Gallego, el projecte “permetrà donar un pas endavant en el desenvolupament de tecnologies avançades de la IA en l’àmbit de la salut, com és la incorporació de la IA Federada. Aquesta tecnologia permetrà resoldre una de les grans dificultats del desenvolupament de la IA en salut: l’accés a les dades de manera segura”. En aquest sentit, Gallego assegura que “és una gran oportunitat per incorporar la IA directament al punt d’atenció”.

TARTAGLIA s’emmarca en el programa Misiones de I+D en Inteligencia Artificial de l’agenda España Digital 2025 i l’Estrategia Nacional de Inteligencia Artificial, i estarà finançat amb prop de 7,5 milions d’euros provinents dels fons Next Generation de la Comissió Europea.

Més informació sobre el projecte TARTAGLIA