Presentació de l'informe sobre intel·ligència artificial i ètica

L’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC) elabora un informe dedicat a la IA a través de la mirada de persones expertes, fent especial èmfasi en els riscos i avantatges d'aquesta tecnologia

Comparteix
Comparteix
23 SETEMBRE 2021

L’informe ha estat elaborat en el marc de l’estratègia Catalonia.AI de la Generalitat de Catalunya. Al llarg de les més de 150 pàgines, s’analitzen les consideracions ètiques i d’impacte social de la intel·ligència artificial a través de l’opinió de persones expertes de l’ecosistema català.

En la primera part, es revisen més de 130 publicacions –textos acadèmics,  científics, informes tècnics o d’investigació– d’agències governamentals, empreses i associacions, així com articles periodístics. En la segona part, s’aborda l’impacte de la IA procedent de l’àmbit l’acadèmic a l’industrial, passant per l’administració pública i la ciutadania. Un total de 23 entrevistes a persones expertes de diferents disciplines, aporten reflexions sobre l’actual implantació de sistemes de IA tenint en compte aspectes ètics, socials i legals.

Major coneixement i confiança

(Imatge: Acte de presentació de l’informe de l’OEIAC. D’esquerra a dreta, Dani Marco, Alicia Manuel, Albert Sabater i Josep Calbó)

El director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, va subratllar en la presentació de l’informe la importància d’aquest estudi tant per adquirir un major coneixement sobre el desenvolupament i desplegament de la IA, com per seguir l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial, impulsada per la Generalitat de Catalunya. L’informe presenta els reptes i oportunitats que cal entomar per tal que la IA generi confiança en el conjunt de la societat”, va subratllar Marco.

Per la seva banda, el director de l’OEIAC, Albert Sabater, va destacar que “aquest és un document per obtenir una fotografia sobre les actuals consideracions ètiques que s’estan debatent i implementant en àmbit internacional”. En aquesta fotografia, un aspecte rellevant és “la necessitat d’una millor comprensió i capacitació tècnica i humanista dels canvis que suposa la IA en la nostra vida quotidiana”, concloia Sabater.

Es pot accedir a l’informe a partir d’aquest enllaç.