Prop de 150 professionals assisteixen al seminari de La Unió sobre intel·ligència artificial en salut 

A la sessió es van presentar les línies generals del Programa Salut/IA i l’Observatori d’IA en Salut, i quatre experiències en l’ús de la IA a entitats del SISCAT associades a la Unió.

Comparteix
Comparteix
8 JUNY 2023

La Unió, en col·laboració amb el Programa Salut/IA, va organitzar el 7 de juny el seminari ‘Intel·ligència Artificial: mosaic de realitats a Salut, amb oportunitats i riscos per gestionar’. Prop de 150 persones de l’àmbit de la gerència, direcció, àrees TIC i innovació, i personal investigador que treballen a entitats associades a La Unió van seguir la jornada en directe. A la sessió es van presentar les línies generals del Programa Salut/IA i l’Observatori d’IA en Salut, i quatre experiències en l’ús de la IA a entitats del SISCAT associades a la Unió.

A la benvinguda de l’acte, la Directora General de la Unió, Roser Fernández, va remarcar la necessitat d’abordar l’ús de la IA en salut des d’una mirada sistèmica: “Un dels canvis més estratègics del sistema de salut i les organitzacions en salut passa per la transformació digital i la intel·ligència artificial, i com, des del bon govern i gestió, posem aquesta eina al servei d’una atenció a la persona cada vegada més preventiva, predictiva, personalitzada, participativa, enfortint alhora el valor del tracte humà.  El repte és gran, no es pot abordar individualment, i és un repte sistèmic que només podrem fer bé si ho fem junts. Per això, La Unió celebra la creació del Programa i l’Observatori Salut/IA del que ens en volem sentir, i en sentim part”.

En la mateixa línia, el Director de la Fundació TIC Salut Social, Joan Guanyabens, va assenyalar que el model de governança pública és fonamental per tal que la IA pugui donar resposta a les necessitats dels equips de professionals de la salut i la ciutadania. “El paper de l’administració és, d’una banda, marcar prioritats, necessitats i impulsar reptes per resoldre-les; i de l’altra, posar les dades a disposició per construir els algorismes i avaluar-los abans de la seva implementació”, va assegurar Guanyabens.

La responsable de l’Observatori d’IA en Salut a la Fundació TIC Salut Social, Núria Abdón, va presentar com funciona l’Observatori, els informes que s’han publicat en els últims mesos i quants algorismes s’han identificat fins ara. Abdón també va incidir que “l’Observatori és la porta d’entrada de totes les iniciatives d’IA de les entitats del SISCAT, i la via per poder sol·licitar suport del Programa Salut/IA”.

A la jornada es van presentar quatre casos seleccionats de l’Observatori d’entitats associades a La Unió: la plataforma de diagnosi de càncer de pell de l’Hospital Clínic, el cribratge de disfàgia orofaringe del Consorci Sanitari del Maresme, el sistema de predicció d’ocupació hospitalària de l’Hospital de Sant Joan de Déu, i el sistema de gestió i orientació de baixa complexitat a Urgències de la Corporació Sanitària Parc Taulí.