L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha publicat la informació i les bases de la consulta oberta al mercat per copsar la disponibilitat en el mercat, o les possibilitats que el mercat pugui desenvolupar, de solucions basades en Intel·ligència Artificial de suport al procés de la Retinopatia Diabètica integrades i interoperables en l’àmbit de l’Atenció Primària del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).
La consulta s’emmarca en el repte de retinopatia diabètica impulsat pel Programa de Salut/IA, amb el suport del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
Les bases de la consulta i les diferents fases del repte es van presentar oficialment el 9 de gener, en un esdeveniment que va comptar amb la participació de Joan Guanyabens i Carlos Gallego, Directors del Programa Salut/IA; Àlex Guarga, Gerent de Planificació Operativa i Avaluació de l’Àrea Assistencial del Catsalut; el Dr. Josep Maria Caminal, Cap del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital de Bellvitge; Ramon Maspons, Director Estratègic de la Comissió Departamental d’Innovació i Transformació de l’AQuAS, i Ramon Roman, Director del Programa Programa Públic d’Analítica de Dades per la Recerca i la Innovació en Salut (PADRIS) de l’AQuAS. L’acte es pot tornar a veure en aquest vídeo:
Solucions d’IA per a la retinopatia diabètica
La retinopatia diabètica és una complicació neurovascular de les persones amb diabetis de tipus 1 i 2 que pot provocar una pèrdua de visió reduïda o completa. Actualment és la segona causa de ceguesa a Espanya en termes globals, i la primera en adults joves en edat laboral activa. A Catalunya, s’estima que afecta un 8% de la població de més de 15 anys i un 20% de les persones majors de 65 anys, el que representa un volum estimat de més de 630.000 casos. Aquestes dades les va compartir el Dr. Josep Maria Caminal a l’acte de presentació de les bases, en el qual també va parlar de la classificació de la malaltia, el tractament i les necessitats assistencials, posant èmfasi en la importància de la detecció precoç per millorar el pronòstic.
Pel Dr. Caminal, els principals beneficis que es pretenen aconseguir amb la futura implementació de la IA són millorar el diagnòstic, reduir els tractaments relacionats amb les lesions que produeix la malaltia, reduir les interconsultes amb oftalmolofgia, i evitar els desplaçaments de la població als centres de salut.
Procés de la consulta preliminar al mercat i aspectes tècnics
La consulta està dirigida a totes les persones físiques o jurídiques interessades, tant públiques com privades, de qualsevol país i en forma individual o conjunta per un grup de persones o entitats.
Les entitats interessades a participar-hi tenen fins el dia 19 de gener (10 dies naturals següents a la publicació) per enviar la documentació indicada a les bases i als annexos.
Tota la documentació relativa a aquesta consulta està publicada al perfil de contractant de l’AQuAS, allotjat a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública disponible en aquest enllaç.
Per poder provar les futures solucions en una plataforma, el Programa de Salut/IA ofereix un entorn segur on no es permet l’us de les dades fora del sistema de salut . Els datasets disponibles contenen més de 400 mil casos amb 17 variables clíniques, més d’1,2 milions de diagnòstics amb 6 categories diferents de retinopatia diabètica i prop de 500 mil retinografies, entre d’altres.
El Barcelona Supercomputing Center liderarà una AI Factory o fàbrica d’intel·ligència artificial a Barcelona. Les AI Factories ...
10 DESEMBRE 2024Una delegació de representants locals de Suècia, membres de la Swedish Association of Local Authorities ...
28 NOVEMBRE 2024Més de 100 participants, distribuïts en 13 equips han participat a la primera edició ...
18 NOVEMBRE 2024