Representants locals de Suècia posen en valor el Programa Salut/IA

La delegació sueca va manifestar interès a mantenir noves trobades per explorar com podrien implementar una iniciativa similar al seu territori.

Comparteix
Comparteix
28 NOVEMBRE 2024

Una delegació de representants locals de Suècia, membres de la Swedish Association of Local Authorities and Regions, van destacar el valor del Programa Salut/IA a la visita institucional que van fer a la Fundació TIC Salut Social el passat 12 de novembre. Els assistents a la reunió, celebrada en el marc de l’instrument Technical Assistance and Information Exchange (TAIEX) de la Comissió Europea, van manifestar interès a mantenir noves trobades per explorar com podrien proposar una iniciativa similar al seu territori.

La secretària del Programa Salut/IA, Susanna Aussó, va iniciar la sessió exposant els beneficis de la implementació sistèmica d’eines d’intel·ligència artificial (IA) als centres de salut, tot destacant cinc eixos:

– Ecosistema: permet impulsar la xarxa d’actors de la IA en salut mitjançant la promoció de la recerca, el desenvolupament, la innovació i la transferència de coneixement per acabar revertint en la millora de l’atenció a la ciutadania.
– Eficiència: ajuda a millorar el rendiment dels processos assistencials i optimitzar els recursos del Sistema de Salut.
– Qualitat de les dades: permet posar el focus en la qualitat de les dades del Sistema de Salut, posant en valor el gran volum d’informació generada.
– Alineament: permet avançar cap a una estratègia conjunta que respongui a les polítiques globals de salut.
– Equitat: assegura l’accés de les solucions desenvolupades a tot el territori, evitant desigualtats entre centres i homogeneïtza la qualitat assistencial.

Aussó va explicar com el Programa Salut/IA treballa per crear un entorn facilitador per a la innovació en l’àmbit de la salut mitjançant el desenvolupament i implementació de solucions d’IA per a la millora de l’atenció a la ciutadania i suport als professionals de la Salut, que permeti assolir els beneficis esmentats. A la seva presentació, va mostrar les línies d’actuació estratègiques del programa, tot destacant els quatre reptes d’IA en salut que actualment estan en curs, les guies de bones pràctiques disponibles o les darreres xifres de l’Observatori d’IA en Salut, que té identificades 170 solucions d’IA que s’estan desenvolupant o emprant a Catalunya.

A banda de la sessió específica sobre el Programa Salut/IA, la delegació sueca va poder conèixer al llarg de tres dies les polítiques sobre actius digitals per a la ciutadania i el desplegament de la mHealth al Sistema de Salut, amb la responsable d’aquesta àrea a la Fundació TIC Salut Social, Carme Pratdepàdua; l’estratègia sobre protecció de dades centralitzada en l’Oficina del Delegat de Protecció de Dades (ODPD) en Salut, de la mà de l’advocat i membre de l’ODPD, Rafael Guerrero; i altres bones pràctiques de gestió i desplegament de polítiques de l’àmbit de la salut i social, amb representants dels dos departaments de la Generalitat.