El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat la resolució SLT/954/2023, de 19 de març, per la qual es crea el Programa per a la promoció i desenvolupament de la intel·ligència artificial al sistema de salut.
Tal com s’especifica al document, la finalitat del Programa Salut/IA és la creació d’un entorn facilitador per a la innovació en l’àmbit de la salut mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d’intel·ligència artificial (IA) per a la millora de la salut de la ciutadania, que prioritzi la prevenció, lideri la implantació de solucions d’IA i contribueixi a la millora de la qualitat assistencial i la sostenibilitat del sistema de salut, posant en valor el coneixement generat pel Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT).
A continuació, enumerem les funcions del Programa Salut/IA que es detallen a la resolució:
– Impulsar l’ecosistema de la IA en la salut amb la promoció de la recerca, el desenvolupament i la innovació que faciliti la transferència de coneixement al SISCAT amb l’objectiu d’incrementar la capacitat del SISCAT de desenvolupar la IA.
– Establir l’adopció de la innovació com un punt clau per a la implantació de la IA que avanci en l’establiment de metodologies d’avaluació a escala clínica, ètica, legal i tecnològica per tal de donar un segell de garantia de seguretat a les solucions, prèviament a la seva implantació al SISCAT. La verificació del funcionament i l’impacte dels algorismes l’ha de dur a terme un equip de professionals experts en diferents camps de coneixement.
– Promoure la millora de l’eficiència del SISCAT desenvolupant solucions d’IA a escala sistèmica amb la finalitat d’optimitzar el benestar de les persones, sempre que s’acompleixin tots els criteris d’avaluació que garanteixin la fiabilitat de les solucions.
– Garantir que la IA serveixi a l’interès comú i a la creació de valor públic a llarg termini, i evitar que es fomenti una tecnologia subòptima.
– Facilitar l’alineament estratègic de tots els agents implicats responent a les polítiques i prioritats globals del SISCAT definides en el Pla de salut de Catalunya.
– Vetllar perquè els processos de contractació i incorporació de la IA al sector de salut avancin i estableixin una visió més àmplia de la IA que permeti disposar de sistemes d’innovació de valor públic.
– Afavorir la participació i implicació de tot el Sistema de salut de Catalunya per garantir una millora substancial en la qualitat de la informació i en l’assoliment de resultats de major impacte en el conjunt del Sistema amb els recursos dedicats.
– Promoure l’equitat, garantint l’accés a tot el Sistema de salut de Catalunya de les solucions desenvolupades, evitar desigualtats entre centres i homogeneïtzar la qualitat assistencial.
– Afavorir la col·laboració del sector públic i privat per crear un ecosistema d’innovació capaç de donar suport i d’avançar en els reptes del sector de salut.
La governança del Programa Salut/IA estarà formada per un Comitè Directiu, un Comitè Executiu i la Direcció del Programa. Les persones integrants dels tres òrgans seran alts representants del Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, la Direcció Estratègica de la Comissió Departamental d’Innovació i Transformació del Sistema de Salut, la Coordinació General de les TIC del sistema de salut, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) i la Fundació TIC Salut Social.
El Programa té una vigència màxima de tres anys. Per a més informació, podeu consultar la resolució en aquest enllaç.
Amb l’entrada en vigor del Reglament europeu d’intel·ligència artificial, també conegut com AI Act, ...
19 JULIOL 2024El Director de la Fundació TIC Salut Social, Joan Guanyabens, ha estat designat representant ...
19 ABRIL 2024El consorci del projecte d’innovació FAITHFUL, liderat per la startup espanyola Idoven, gràcies al ...
16 ABRIL 2024