Un sistema d'aprenentatge automàtic identifica nous biomarcadors per predir l'ictus

La implementació és senzilla perquè únicament necessita els electrocardiogrames dels quals ja disposen la majoria d'hospitals

Comparteix
Comparteix
23 DESEMBRE 2021

La fibril·lació auricular és l’arrítmia cardíaca més freqüent i pot estar associada a diverses complicacions que amenacen la vida, com ara un ictus, insuficiència cardíaca i demència. Aproximadament 33 milions de persones a tot el món pateixen problemes del ritme cardíac i les probabilitats augmenten a l’edat. És entre tres i quatre vegades més freqüent en pacients majors de 80 anys, que en aquells situats en el rang d’edat dels 60 als 70 anys.

A Espanya està present en el 17% de la població de gent gran (majors a 80 anys), sent una important preocupació per al sistema sanitari. Però el nombre de pacients pot ser més elevat perquè se sap que un terç no ho comuniquen al centre de salut.

Mètodes actuals per a detectar l’arrítmia

L’electrocardiograma (ECG) és la tècnica principal per diagnosticar les malalties del cor i a més d’un segle que s’utilitza. El doctor neerlandès Willem Einthoven va rebre el Premi Nobel de Medicina el 1924 pels seus estudis sobre el mecanisme de l’EGC, que amb el pas del temps s’ha demostrat una tècnica econòmica i accessible.

En els darrers anys, s’han desenvolupat nous mètodes quantitatius per detectar biomarcadors d’ECG per identificar centenars de mesures mitjançant programari altament sofisticat. Paral·lelament, s’han desenvolupat tècniques de big data per realitzar anàlisis de dades clíniques en cardiologia.

Intel·ligència artificial que detecti la fibril·lació

Investigadors de l’Hospital Universitari de La Princesa i del seu Institut de Recerca han desenvolupat un nou sistema de marcadors ECG per predir el risc de fibril·lació auricular. Mitjançant l’ús d’aprenentatge automàtic en electrocardiogrames aparentment normals s’han identificat signes fins ara desconeguts.

La investigació va analitzar 566 paràmetres de 329.670 ECG realitzats a 132.772 pacients de l’Hospital Universitari de la Princesa i del seu centre d’especialitats, durant gairebé una dècada (del 2010 fins al 2019). De l’estudi es van obtenir nous biomarcadors d’ECG per a la detecció d’arrítmia fibril·lar. Posteriorment, s’ha establert la puntuació de risc d’avaluació automàtica de fibril·lació auricular (AFAA).

(Foto: a l’esquerra Guillermo J. Ortega i a la dreta Jesús Jiménez Borreguero).

L’equip investigador –liderat pel cardiòleg Jesús Jiménez Borreguero i el físic Guillermo J. Ortega– han publicat els resultats a la revista ‘Heart’ com a article original. L’estudi –del qual ja han sol·licitat la patent– compta amb finançament del projecte pels Fons d’Investigació en Salut de l’Institut Carlos III. Els doctors Ancor Sanz i Alberto Cecconi són també coinventors que han participat en la sol·licitud de la patent. D’altra banda, han col·laborat els cardiòlegs Alberto Vera, Fernando Alfonso, i Juan Miguel Camarasaltas, aquest últim del servei d’Informàtica.