Una setantena de professionals del SISCAT participen a la jornada ‘Intel·ligència Artificial com a eina transformadora’

Intel·ligència Artificial com a eina transformadora

L'esdeveniment va centrar-se en les oportunitats i reptes que aporta la Intel·ligència Artificial en l’àmbit de la salut.

Comparteix
Comparteix
24 NOVEMBRE 2022

Prop de 70 professionals del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) van assistir el 22 de novembre a la jornada ‘Intel·ligència Artificial com a eina transformadora’, coorganitzada pel Programa de Salut/IA i Merck al CosmoCaixa de Barcelona. L’esdeveniment, dirigit a les gerències i direccions dels centres de salut, va centrar-se en les oportunitats i reptes que aporta la Intel·ligència Artificial en l’àmbit de la salut.

Carlos Gallego, Director del Programa Salut/IA, i Joan Guanyabens, consultor en salut i innovació de la Fundació TIC Salut Social, van presentar les línies estratègiques del Programa de Salut/IA, remarcant la situació favorable en la qual es troba Catalunya per poder avançar cap a una estratègia comuna d’Intel·ligència Artificial. “Volem posar en valor l’excel·lent ecosistema que tenim i la quantitat i qualitat de les dades del sistema sanitari català”, va afirmar Guanyabens.

Les línies estratègiques del Programa Salut/IA contemplen el llançament de reptes de compra pública innovadora, com la consulta al mercat relacionada amb la retinopatia diabètica que recentment s’ha iniciat a través de l’AQuAS, el suport a iniciatives d’Intel·ligència Artificial, i la creació del nou Observatori d’IA en Salut, que impulsarà la Fundació TIC Salut Social. També seran clau l’avaluació, tant de les solucions a implantar com de les solucions implantades, la implantació de les solucions al sistema, la formació als i les professionals i la seva comunicació.

L’obertura de la jornada va anar a càrrec del Director General de les TIC, Pol Pérez, i la Directora d’Afers Governamentals, Accés al Mercat i Pacients de Merck, Marisa García, que van posar de manifest la importància de la Intel·ligència Artificial en l’àmbit de la salut i informar els assistents del curs Smart Health orientat a les organitzacions, impulsat per Merck.

A la sessió també hi van participar Ramon W. Roman, Director del PADRIS a l’AQuAS, per explicar conceptes bàsics de la Intel·ligència Artificial; el Dr. Salvador Pedraza, Director del Departament d’Imatge Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona, per compartir aspectes crítics del procés de gestió de la dada i del canvi; Ramon Maspons, Director de l’Àrea d’Innovació i Prospectiva de l’AQuAS, per presentar les ajudes públiques que arribaran en els propers anys en el marc dels Fons Next Generation i altres vies de finançament; i el Dr. Rafa Ruiz, Director Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària al Departament de Salut, i Manel del Castillo, Director Gerent de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, que van participar a la taula rodona de cloenda, moderada per Pol Pérez.