Repte sobre informació dels medicaments

L'objectiu del repte és desenvolupar una solució basada en intel·ligència artificial per proveir d’informació dels medicaments a pacients, persones cuidadores i ciutadania

Consulta oberta al mercat repte sobre informació dels medicaments

Introducció

Per tal de d’assegurar l’ús adequat dels medicaments els equips de professionals sanitaris han de vetllar per proporcionar la informació necessària dels medicaments als i les pacients i a la ciutadania, amb l’objectiu d’adherir als pacients al seu pla terapèutic per optimitzar els resultats terapèutics i educar en el bon ús d’aquests productes. El concepte d’informació dels medicaments es defineix com el conjunt de coneixement i tècniques en matèria dels medicaments que persegueixen optimitzar la terapèutica en interès dels pacients i la societat.

Una informació adequada als pacients sobre la utilització dels seus tractaments farmacològics ha demostrat un increment significatiu en l’adherència. Per contra, els efectes adversos dels medicaments poden causar una morbimortalitat important i tenen uns costos econòmics importants. Una part d’aquests efectes adversos són prevenibles, entre ells els relacionats a una inadequada educació als pacients i una baixa adherència.

Publicació de les bases de la consulta (12/07/2023)

Solucions basades en Intel·ligència Artificial (IA) per proveir d’informació dels medicaments als pacients, cuidadors i ciutadania

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) publicarà el 12 de juliol del 2023 la informació i les bases de la consulta oberta al mercat per copsar la disponibilitat en el mercat, o les possibilitats que el mercat pugui desenvolupar, de solucions basades en IA per proveir informació dels medicaments als pacients, cuidadors i ciutadania al sistema de salut de Catalunya.

Els principals beneficis que es pretenen assolir amb la futura implementació d’aquest tipus de solucions són:

– Pacients, cuidadors i ciutadania amb més coneixement en relació amb els medicaments i la salut.
– Proveir d’una font validada als pacients cuidadors i ciutadania per l’obtenció d’informació específica en relació als seus dubtes sobre els medicaments
– Augmentar la capacitat de resposta del sistema de salut per interaccionar amb la ciutadania evitant la saturació de els serveis de salut ordinaris presencials i/o telefònics.
– Augmentar la referencialitat del sistema de salut a l’àmbit digital com a proveïdora de fonts d’informació fiables en relació amb els medicaments.
– Augmentar la capacitat del sistema de salut per dissenyar intervencions precises a través de la informació recopilada per la solució.

Les entitats interessades a participar-hi tenen fins el dia 24 de juliol del 2023 (10 dies naturals següents a la publicació) per enviar la documentació indicada a les bases.

Més informació i bases de participació a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública.

Acte de presentació de les bases de la Consulta Oberta al Mercat (12/07/2023)

El 12 de juliol del 2023 es van presentar els detalls de les bases del desenvolupament de la consulta al mercat.

L’acte ja està disponible al canal de YouTube de la Fundació TIC Salut Social:

 

Programa de l’acte

 • 10:00h – Obertura i presentació del Centre virtual d’intel·ligència artificial en el medicament (CIAM).
 • Sra. Clara Pareja. Directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària en Departament de Salut.
 • 10:15h – El Programa Salut/IA i la implementació de la intel·ligència artificial al Sistema de Salut de Catalunya.
 • Sr. Joan Guanyabens. Director de la Fundació TIC Salut Social.
 • 10:30h – La importància de proporcionar adequadament informació dels medicaments als pacients, cuidadors i ciutadania.
 • Sr. Josep Maria Guiu. Director de l’Àrea de Farmàcia i Medicament del Consorci de Salut i Social de Catalunya.
 • 10:45h – Estat de l’art dels assistents virtuals en l’àmbit del medicament i els principis FUTURE-AI.
 • Sra. Sussana Aussó. Responsable d’intel·lignècia artificial de la Fundació TIC Salut Social i secretària tècnica del Programa Salut/ IA.
 • 11:00h – El Procés de la Consulta Preliminar al Mercat.
 • Sr. Ramon Maspons. Director Estratègic de la Comissió Departamental d’Innovació i Transformació i de l’Àrea d’Innovació i Prospectiva de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS).
 • 11:15h – Torn obert de preguntes.
 • 11:30h – Cloenda.

 

Publicació de l’informe final de resultats de la consulta preliminar al mercat (16/10/2023)

Ja es pot consultar a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública l’informe final de resultats de la consulta preliminar al mercat. Disponible en aquest enllaç.