La retinopatia diabètica és una complicació neurovascular de les persones amb diabetis de tipus 1 i 2 que pot provocar una pèrdua de visió reduïda o completa. Actualment és la segona causa de ceguesa a Espanya en termes globals, i la primera en adults joves en edat laboral activa. A Catalunya, s’estima que afecta un 8% de la població de més de 15 anys i un 20% de les persones majors de 65 anys, el que representa un volum estimat de més de 630.000 casos.
El 9 d’octubre del 2024 es va publicar a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública la licitació ‘Solucions basades en IA per la prevenció de retinopatia’ (enllaç aquí).
El termini de presentació d’ofertes finalitza l’11 de novembre del 2024 a les 13:00h.
Solucions basades en Intel·ligència Artificial (IA) de suport al procés de la Retinopatia Diabètica en l’àmbit de l’atenció primària. Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU
L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha publicat la informació i les bases de la consulta oberta al mercat per copsar la disponibilitat en el mercat, o les possibilitats que el mercat pugui desenvolupar, de solucions basades en Intel·ligència Artificial de suport al procés de la Retinopatia Diabètica integrades i interoperables en l’àmbit de l’Atenció Primària del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).
Els objectius principals, que no únics, d’aquestes solucions són: determinar el risc dels pacients diabètics de desenvolupar Retinopatia Diabètica i, si és el cas, determinar la lesió ocular i el grau de la lesió dels pacients, mitjançant l’accés a un conjunt de dades clíniques i l’anàlisi de les imatges mèdiques (retinografies).
Els principals beneficis que es pretenen assolir amb la futura implementació d’aquestes solucions són: millorar els cribratges actuals, augmentant la cobertura poblacional i personalitzant els intervals entre proves segons les condicions de risc dels pacients; reduir les interconsultes amb l’oftalmòleg per resoldre els casos dubtosos; detectar amb antelació el nombre de lesions greus, disminuint el nombre de tractaments relacionats amb aquestes lesions evitades; evitar els desplaçaments innecessaris de la població als centres de salut.
Les entitats interessades a participar-hi tenen fins el dia 19 de gener del 2023 (10 dies naturals següents a la publicació) per enviar la documentació indicada a les bases.
El 9 de gener del 2023 es van presentaran els detalls de les bases del desenvolupament de la consulta al mercat. L’esdeveniment va tenir lloc a Barcelona i es pot tornar a veure al següent vídeo: