Reptes d'IA en salut

Què són?

El Programa Salut/IA planteja el llançament de Reptes per avaluar solucions d’intel·ligència artificial que ajudin a resoldre problemes concrets en l’àmbit sanitari. El repte es materialitza amb una convocatòria pública i oberta de projectes. Un cop seleccionats, seran sotmesos a un procés d’avaluació exhaustiva amb la missió d’escollir la millor proposta per implantar-la al Sistema de Salut de Catalunya.

El primer repte proposat és per la Retinopatia Diabètica. L’objectiu és desenvolupar eines basades en IA per donar suport a l’atenció dels pacients afectats per la diabetis, mitjançant l’anàlisi de retinografies i dades clíniques del Sistema de Salut de Catalunya.

 

Documents relacionats: 

– Infografia sobre els reptes del Programa Salut/IA

  • Gener

    Consulta oberta al mercat

    La Retinopatia Diabètica (RD) és una complicació neurovascular dels pacients diabètics de tipus 1 i 2 que pot provocar una pèrdua de visió reduïda o completa.

PUBLICACIÓ DE LES BASES (09/01/23)

Solucions basades en Intel·ligència Artificial (IA) de suport al procés de la Retinopatia Diabètica en l’àmbit de l’atenció primària. Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha publicat la informació i les bases de la consulta oberta al mercat per copsar la disponibilitat en el mercat, o les possibilitats que el mercat pugui desenvolupar, de solucions basades en Intel·ligència Artificial de suport al procés de la Retinopatia Diabètica integrades i interoperables en l’àmbit de l’Atenció Primària del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).

Els objectius principals, que no únics, d’aquestes solucions són: determinar el risc dels pacients diabètics de desenvolupar Retinopatia Diabètica i, si és el cas, determinar la lesió ocular i el grau de la lesió dels pacients, mitjançant l’accés a un conjunt de dades clíniques i l’anàlisi de les imatges mèdiques (retinografies).

Els principals beneficis que es pretenen assolir amb la futura implementació d’aquestes solucions són: millorar els cribratges actuals, augmentant la cobertura poblacional i personalitzant els intervals entre proves segons les condicions de risc dels pacients; reduir les interconsultes amb l’oftalmòleg per resoldre els casos dubtosos; detectar amb antelació el nombre de lesions greus, disminuint el nombre de tractaments relacionats amb aquestes lesions evitades; evitar els desplaçaments innecessaris de la població als centres de salut.

Les entitats interessades a participar-hi tenen fins el dia 19 de gener DEL 2023 (10 dies naturals següents a la publicació) per enviar la documentació indicada a les bases:

 

– Enllaç a la plataforma de contractació pública

– Enllaç a la plataforma europea de contractació pública

ACTE DE PRESENTACIÓ DE LES BASES (9/01/2023)

El 9 de gener del 2023 es van presentaran els detalls de les bases del desenvolupament de la consulta al mercat. L’esdeveniment va tenir lloc a Barcelona i es pot tornar a veure al següent vídeo: